Silca’s 3D-geprinte MTB-schoenplaatjes van $ 85: 90 kg besparing per been?

Silca lijkt in bijna alles een marginale winst te vinden. Na zijn aero-sokken heeft Silca 3D-geprinte titanium mountainbike-schoenplaatjes aangekondigd.

Waarom vraag je dat? Welnu, helaas zijn er hier geen aero- of aandrijflijnwrijvingswinsten te melden; deze marginale winst is eerder een marginaal verlies. Dat komt omdat de nieuwe 3D-geprinte schoenplaatjes naar verluidt 25-30 g (inclusief hardware) lichter zijn dan het standaardaanbod van zacht staal van de meeste merken. Ondanks deze gewichtsvermindering claimt Silca een interne roosterstructuur (een gyroid genoemd) in het 3D-geprinte titanium dat ervoor zorgt dat de schoenplaatjes de stijfheid en sterkte van een normale schoenplaat behouden.

Maar zoals we vaak horen, stapelen marginale winsten zich op tot enorme besparingen. Silca rekende uit wat die 25 g voor een renner zou kunnen betekenen: “25 g reductie x 100 rpm = 180 kg niet opgetilde massa per uur rijden, 90 kg per been!”

Misschien een wat twijfelachtige claim voor degenen die met twee benen trappen, en dus een tweede schoenplaat die het gewicht van de eerste tegengaat.

Maak je geen zorgen. Er zijn ook enkele marginale winsten. Het 6/4 Titanium dat in de nieuwe schoenplaatjes wordt gebruikt, zou veel duurzamer zijn dan zacht staal of messing. Silca beweert dat deze extra stevigheid betekent dat de nieuwe schoenplaatjes “twee keer zo sterk zijn als standaard schoenplaatjes” en dat de titanium schoenplaatjes “zo veel slijtvaster zijn”, gebruikers kunnen drie tot vier keer de levensduur verwachten van een set schoenplaatjes.

De nieuwe schoenplaatjes zijn verkrijgbaar met Shimano SPD, Crank Brothers en Time ATAC-compatibiliteit. Interessant is dat de Time ATAC-versie een sleufgat bevat voor zijdelingse beweging, niet beschikbaar met de standaard Time-schoenplaatjes.

De titanium bouten hebben een T25 Torx-kop, waarvan Silca beweert dat deze duurzamer is dan de 4 mm zeskant die wordt meegeleverd met standaard schoenplaatjes.

Nu, het deel waar je op hebt gewacht. In de video-lancering waarschuwde Josh Poertner, CEO van Silca, dat de schoenplaatjes “een beetje duurder” zijn. Voor $ 85 per paar schoenplaatjes is dat zeker een heel klein beetje duurder dan standaard schoenplaatjes, zodat drie keer de levensverwachting wordt verwacht.

De nieuwe schoenplaatjes zijn nu beschikbaar voor pre-order met verzending vanaf 24 november en waren naar verluidt al te zien op de Olympische Spelen van Tokio in augustus.

Silca.cc

creditSource link

Defietsenmakerarnhem.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart